Coutsobolitan PhotoTrail

Πέμπτη 13 Ιανουαρίου 2011

ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΛΕΞΙΚΟ (Part 2)

Η συνέχεια του πρώτου μέρους του λεξικού είναι επιτέλους πραγματικότητα και ακολουθεί παρακάτω! και όπως είπαμε και στο πρώτο μέρος απομακρύνετε τα πιτσιρίκια από την οθόνη!!!

N:να σου σφυρίξω δυο φωνήεντα
Ατάκα που λέγεται με αποφασιστικό ύφος και με ελαφρό μειδίαμα και που εκφράζει την επιθυμία, είτε να την πούμε ταχύρρυθμα σε κάποιον για κάποια πατατιά που έκανε (ειδικά όταν η πατατιά επαναλαμβάνεται σε τακτά διαστήματα), είτε για να του πούμε στα γρήγορα κάποια νέα που καίνε. O μικρός αριθμός των φωνηέντων υποδηλώνει το γρήγορο και το αιφνίδιο του πράγματος, κάτι δηλαδή που θα ακούσει ο άλλος και θα μείνει εμβρόντητος, θα μείνει κάγκελο,θα είναι ανίκανος να αντιδράσει. Η λέξη φωνήεν υποδηλώνει πως θα πούμε κάτι ξεχωριστό (ένα σημαντικό νέο, μια επίπληξη, κλπ). Ο δε μικρός αριθμός των φωνηέντων υποδηλώνει επίσης τη μεστότητα του λόγου που θα ακολουθήσει.

Ξ:ξεβράκωτος στα αγγούρια
Ο εκφέρων την φράσιν βασίζεται εις τας εξής τρεις παραδοχάς:
Παραδοχή Α: Εις τον συνομιλητήν του είναι αυτονόητος ο συνειρμός που προκαλείται από το σχήμα ή/και το μέγεθος του εν λόγω ζαρζαβατικού, ο οποίος κατ' εμέ είναι προφανής. Πάντως δια λόγους πληρότητος του ορισμού της φράσεως, αλλά και επειδή υπάρχει περίπτωσις, οι επισκέπται ή/και χρήσται του παρόντος ιστοτόπου να είναι αγαθώς σκεπτόμενοι συνάνθρωποί μας, αναφέρω το εξής: το αγγούρι ομοιάζει με ανδρικόν σεξουαλικόν όργανον. Κοινώς μαλαπέρδα (οποία έκπληξις !!!!).
Παραδοχή Β: Υπάρχει κάποιο σημείο, το οποίον ημπορεί να είναι περιβόλι, μποστάνι ή τόπος γεωγραφικώς προσδιοριζόμενος, σπαρμένος με ώριμα, ευμεγέθη και αυτοβούλως δρώντα αγγούρια - μαλαπέρδες, τα οποία αναμένουν εναγωνίως κάποιον/-α γυμνό, στου οποίου τον πάτο θα εισβάλουν.
Παραδοχή Γ: Ο συνομιλητής του είναι τουλάχιστον κατά το ήμισυ γυμνός. Ειδικώς δεν φέρει εσώρουχο και πολύ περισσότερο πανδαλόνι/φούστα και δύναται να διασχίσει το σημείο όπως αυτό περιγράφεται εις την παραδοχήν Β#.
Οπότε, και βάσει των ανωτέρω παραδοχών, η φράσις χρησιμοποιείται ως εκ των προτέρων προσδιορισμός της έκβασης μιας υπόθεσης ή ως προειδοποίησις προς τον συνομιλητήν, υποδηλώνοντας ότι με τις πράξεις του ή τις ενέργειες στις οποίες προτίθεται να προβεί, θέτει εαυτόν εις μέγιστον κίνδυνον να του ξεσκιστούν τα κωλοβάρδουλα, αφού δεν θα του μπει ένα μόνο, αλλά τουλάχιστον ένα μποστάνι αγγούρια εις τον πάτον.

O:όχι άλλο κάρβουνο
Έκφραση αγανάκτησης, παρμένη από την ταινία «Ορατότης Μηδέν» . Σε ορισμένες περιπτώσεις το «κάρβουνο» μπορεί να αντικατασταθεί με αυτό ακριβώς που προκαλεί την αγανάκτηση. Ο βαθμός αγανάκτησης απαιτεί και μια άλφα γραφικότητα στην εκφώνηση της έκφρασης (βλ. ταινία).

 Π:πάνω απο τρία τινάγματα είναι μαλακία
Χιουμοριστικόν σχόλιον συνήθως συν-αφοδεύοντος / ουρούντος προς ουρούντα εις δημοσίους αποπάτους. Εφιστεί την προσοχήν (!) εις τον ουρούντα, ώστε, τινάσσων την κοκκώναν του προς αποστράγγισιν, να μην υποπέσει εις το αμάρτημα του αυνανισμού, με το οποίον ισοδυναμεί το ύποπτον τρεμοπαίξιμό της, πλέον των τριών φορών.Εν πάσει περιπτώσει, η τελευταία ρανίς, θα μείνει οπωσδήποτε εις το εσώβρακον...
Ρ:ρε γκέι!
Κλητική προσφώνηση μεταξύ νεαρών - κυρίως εφήβων. Προέκυψε από παραφθορά του «ρε guys» που το χρησιμοποιούν τυπάδες πολύ γιο και πολύ cool και πολύ in... και δεν συμμαζεύεται... E, τώρα, αν το παιδί στο οποίο αναφέρεσαι είναι και λίγο τύπου «μια βάρκα ήταν μόνη της σε θάλασσα γαλάζια», ε, τότε το πράγμα έδεσε!

Σ:σκίζω τη γάτα
Πρώην ανδρικός όρος που στη σημερινή γυναικοκρατούμενη κοινωνία θεωρείται φαλλοκρατικός. Το σκίσιμο της γάτας ήταν υποχρέωση του κάθε άνδρα που σεβόταν τον ανδρισμό του. Να πάρει δηλαδή το επάνω χέρι στη σχέση. Να της δείξει που είναι η κουζίνα, που είναι το κρεβάτι και ποιες οι υποχρεώσεις της. Τι επιτρέπεται και τι όχι. Όποιος δεν έσκιζε τη γάτα το πλήρωνε, γιατί η γάτα ως γνωστόν, γρατζουνάει. Βέβαια στην πορεία προτάθηκαν κι άλλες μέθοδοι όπως χάιδεμα της γάτας, καλόπιασμα της γάτας, αδιαφορία για τη γάτα κλπ αλλά πάντα με το ίδιο τελικό αποτέλεσμα. Η γάτα γρατζουνάει και είναι εφτάψυχη.

Τ:τα κουβαδάκια σου και σ' άλλη παραλία
Συγκεκαλυμμένη προτροπή σε τρίτο να την κάνει και μάλιστα με ελαφρά πηδηματάκια. Χρησιμοποιείται (α) όταν απλά θέλουμε να δείξουμε σε κάποιον ότι μάλλον περισσεύει και (β) όταν πέραν του (α) θέλουμε να τον μειώσουμε ως μάλλον κατώτερο των συγκεκριμένων περιστάσεων.

Y:ύφος σαράντα καρδιναλίων
Ιστορική έκφραση, η οποία περιγράφει το σοβαρό και βλοσυρό ύφος που επιδεικνύουν κάποιοι σε διάφορες καταστάσεις, προκειμένου να δημιουργήσουν εντυπώσεις φόβου και σεβασμού. Συνώνυμο του υπερόπτη. Οι Καρδινάλιοι ως γνωστόν είναι ανώτατοι κληρικοί της καθολικής εκκλησίας, οι οποίοι έχουν το δικαίωμα να συμμετάσχουν στην εκλογή του πάπα και να εκλεγούν οι ίδιοι, κάτι αντίστοιχο με τους Ορθόδοξους Επισκόπους. Πριν τη Γαλλική Επανάσταση, όταν η Εκκλησία στη Δύση είχε ακόμα πολιτική δύναμη, οι καρδινάλιοι ήταν συνώνυμο της διαφθοράς και της κατάχρησης εξουσίας.

Φ:φτου σου, φτου σου, να μην σε ματιάξω!
Όταν κάποιος είναι πολύ όμορφος, έξυπνος κτλ, θεωρείται γρουσουζιά να τον επαινούμε γιατί προκαλείται ο φθόνος των πονηρών πνευμάτων μεταφυσικών ή ανθρώπινων, και συνηθίζεται η πρόληψη να τον φτύνουμε για να αποτρέψουμε το κακό μάτι.Εν προκειμένω, συνηθίζεται  να εκμεταλλευόμαστε αυτήν την συνήθεια και για να ειρωνευτούμε κάποιον που δεν είναι άξιος ματιάσματος (δηλ. είναι άσχημος, άχαρος, μπουνταλάς) και να τον φτύσουμε κι από πάνω, με ροχάλα εν ανάγκη.  

X:χέζομαι στο τάλιρο
Γεμίζω λεφτά. Παλιά έκφραση, από τότε που τα τάλιρα (δηλαδή τα πεντοχίλιαρα) όχι μόνο δεν είχαν αντικατασταθεί από τα ευρώ, αλλά είχαν και κάποια αξία. Πολλές φορές χρησιμοποιείται και ειρωνικά.

Ψ:ψεκάστε, σκουπίστε, τελειώσατε
Σλόγκαν παλιάς τηλεοπτικής διαφήμισης κι όταν λέμε παλιάς, εννοούμε τότε που υπήρχε η ΕΙΡΤ και η ΥΕΝΕΔ, άντε και λίγο μετά. Μάλλον του ΑΖΑΞ με αμμωνιαζόλ. Το κλου ήταν ότι με το πράμα αυτό η καθαριότητα γινόταν παιχνίδι, διότι απλά η χαρωπή νοικοκυρά (είπαμε είναι παλιά η διαφήμιση, δεν υπήρχε ισότητα τότε) ψέκαζε, σκούπιζε με ένα χαρτί ή ένα βετέξ και τελείωνε η δουλειά. Σήμερα το χρησιμοποιούμε (;) για να δείξουμε ότι μία συγκεκριμένη δουλειά γίνεται πολύ γρήγορα, σχεδόν μηχανικά και σίγουρα ανώδυνα. Επειδή όπως έχουμε πει ο Έλλην είναι βαθιά σεξουαλικός λαός, τη συγκεκριμένη έκφραση την χρησιμοποιεί και για να περιγράψει την γρήγορη και άνευ άλλων επιπτώσεων / προεκτάσεων σεξουαλική πράξη.

Ω:ω Σουλτάν
Φράση που βγήκε από τα χείλη της ποθητής παρουσιάστριας καιρού του STAR, Πετρούλας, στη θέα του ψηλότερου ανθρώπου του πλανήτη ονόματι Σουλτάν (λοιπά στοιχεία αγνοούνται).Τα πρώην καθάρματα και νυν ΡαδιοΑρβύλες του ΑΝΤ-1, Αντώνης Κανάκης και Γιάννης Σερβετάς παρέλαβαν αυτή τη φράση και την έκαναν φράση στα χείλη όλων.Το δημοφιλές βέβαια της έκφρασης δεν οφείλεται τόσο στο τι λέχθηκε όσο στο πως λέχθηκε.Στην καθημερινότητα χρησιμοποιείται σαν εκδήλωση ευγνωμοσύνης.

και επειδή το ελληνικό αλφάβητο μας τελείωσε έχουμε 2 ακόμα λήμματα το ένα αρχίζει από μη αλφαβητικό χαρακτήρα και το άλλο από αγγλικό γράμμα

#:%$@#@*#$*
Τα παραπάνω σύμβολα χρησιμοποιούνται κυρίως στα κόμικς, όταν κάποιος θέλει να βρίσει.

En:put the cot down slowly
Η πιο magic ελληνική διαφήμιση ever. Πρωτοπαίχτηκε το 2006, μήνα-μέρα-ώρα-λεπτό-δευτερόλεπτο δε θυμάμαι.  Διαφήμιση της NOVA. Ο μπάτσος, και σ΄ αυτή αλλά και στην άλλη διαφήμιση της NOVA (pull over the gaidar) με τη γιαγιά και τη γκλίτσα, ήταν οι πιο γαμάτες διαφημίσεις που θυμάμαι. Απόδειξη: τη θυμούνται όλοι οι Έλληνοι μέχρι σήμερα, μουχαχαχα (ΜΧΧΧ).
by STYLIANOS BERTOLIS




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts with Thumbnails

coutsobolitan tools